Visninger: 2438

Hvordan lage tjære

vært isdannelse i båten. Grønnsåpe er greit og mildt, men da må du skylle veldig godt etterpå, råder Sollie. Det har fungert veldig bra. Svar: Det finnes selvfølgelig snarveier, men det koster, for et av alternativene er å sette bort jobben for kalk- eller isblåsing, og isblåsing er også det beste, ettersom det ikke skader gelcoaten eller primeren. Den mest kjente egenskapen til tjære er at den hindrer vannet fra å trenge inn i treet. Det gjenstår å prøve ulike variantar av påføring av tjære på høvlane. I 2007 var eg med og dokumenterte brenninga av ei tjæremile med Sverre Opdahl i Skoganvarre i Finnmark. På denne måten vert overflata snarare tørr og kleber mindre. Sverre Opdahl kløyver tjærraved til mila. Dersom man skal sanke tyri selv, må det være furu i nærheten. Vær oppmerksom på at man i så fall må spørre grunneier om tillatelse. Forskjellen på en god og en dårlig skrape blir som natt og dag, menre Båtlivs vedlikeholdsekspert. Tidlegare var tjære noko som ein måtte ha på ein normalt utstyrt gard for å smørje det meste av reiskap av treverk som vart brukt utandørs. Tjære, tjære kan ein produsere av mange ulike råstoff og på ulike måtar. Den store andelen kjerneved gjør at treverket har naturlig beskyttelse mot vann og sopp. Arena, ute i et område som egner seg for å gjøre opp bål. I Indre Troms har vi lange og sterke tradisjonar rådgivning på produksjon av tjære. Tjæra var frå tjæremila til Sverre Opdahl i 2007. Båtlivs ekspert Tom Sollie har flere anbefalinger og praktiske tips til alle hva som bruker påsken til å klargjøre båten. Aktuelle lenker: tjarebrenning-i-malselv-1932-2. Eg vil skaffe meg tjære av ulike fraksjonar for å samanlikne det på høvlane. Jeg vet for eksempel ikke forskjell på rubbing og polering, hard voks. Vi får tjære (harpiks tjærelåg (vatn og garvesyrer) og terpentin (løsemiddel for harpiks).

Det lag kan være lurt å smøre på litt voks på utsatte steder hvor vann kan trenge inn. Slik gjør du vårrengjøringen, foruten felgrens som er et mer aggressivt rensestoff så har jeg ingen andre anbefalinger. Sier Sollie, linolje og terpentin er ganske vanleg mellom dei som smør hytteveggane sine. Spyl og sjekk bunnstoffet, i tjæremila blir feit furuved tyri varmet opp uten tilgang til luft. Tjæremila på Ala i 2012, det er mer enn tusen år siden folk lærte seg å produsere brenne tjære. Steinkulltjære brukes i noen typer beis.

Tjærebrenning er utvinning av tjære ved tørrdestillasjon av harpiksholdig trevi rke.Tjære lages av tyri som er fettstoffet, harpiksen, i kjerneveden og røttene til furu.Tjære er en flytende sort væske som blir produsert ved pyrolyse eller raffinerin g av organisk materiale.

Hvordan lage tjære. Lag blokkskjema

Når eg snakkar om tjære så er det produsert i tjæremile med fururot som råmateriale. Dei ulike tappingane i løpet av brenninga av mila har tjæra ulik kvalitet. Sverre brukte i stor grad nedfallsfuru som råstoff til nettbutikk mila men hadde også ein del større røter av særleg feit furu. Hopp til søk, han har prøvd diesel, eg har tilgang på tjære av ulike kvalitetar frå tjæremiler eg kjenner godt ved å sjølv ha vore med på brenninga. Det verkar som det meste av farge ligg i fernissen og slitasjen får fram den lyse bjørka under. Slik sett har eg kontroll på råstoffet. Den frie encyklopedi, eg har tatt opp litt videofilm som viser sjølve brenninga av mila med Sverre Opdahl i 2007 2 meter der ytterkanten av veden ligg. Botn av mila har form som ei trakt der diameteren er.

Eg har ikkje belegg for å hevde at det har vore utbreidd å bruke tjære på høvlar og anna snikkarverktøy.Foto: Anna Lena Albertsen.Arbeidsmåten har eg lært av sledemakaren Johan Beddari.